Lodní kuchyně a stravování
Na lodi je stolování vždy malou oslavou, to vysvětluje, proč na většině lodí je vskutku vynikající kuchyně. Samozřejmostí je příjemné prostředí, ochotný a usměvavý personál a široká nabídka vín.
Svoji snídani a oběd si můžete vychutnat buď v restauraci, na horní palubě nebo v soukromí Vaší kajuty. Večeře v restauraci se skládá z několika chodů a je skutečně gurmánským zážitkem. Pro milovníky zdravé výživy se připravují nízkotučné, bezcholesterolové , nízkokalorické menu nebo pokrmy s malým obsahem uhlovodanů. Saláty, čerstvé ovoce, sendviče a deserty mohou být objednávány celých 24 hodin skrze kajutový servis.
Rozpis stravování:
Časy snídaní:
6.30 Ti z Vás, kdo vstáváte brzy, máte šanci posnídat v klidu a soukromí. Snídaně se skládá z kávy, čaje a pečiva a podává se obvykle 6:00–6:30 ve venkovním bufé
8.30 Hlavní snídaně servírovaná v restauraci. Vybrat si můžete z teplých pokrmů, jako jsou grilované párečky a plněné omelety, z široké selekce sýrů, uzenin, čerstvého ovoce a cereálií.
7.30–9.30 Občerstvení pro ty, kdo preferují snídat na slunci u bazénu. Oblečení je neformální, můžete již být v plavkách. Menu se zkládá z různých druhů studených a teplých předkrmů.
Snídaně v kajutě – tu si můžete objednat večer předem nebo telefonicky ráno, až se probudíte. Je to snídaně kontinentálního typu.
Časy obědů:
12.00–14.00 Většina hostů preferuje oběd na horní palubě, který je neformální a hosté tak nemusí přerušovat své sportovní a zábavní aktivity.
17.00 Bohatá nabídka čajů a zákusků, jimž je těžké odolat. Pro milovníky slané svačiny je připraven každý den jiný druh pizzy.
Časy večeří:
20.30 Nejhonosnější z jídel dne – večeře. Vybrat si můžete buď z časného nebo pozdního termínu. Večeře sestává z několika předkrmů, výběru polévek, hlavních jídel, salátů, sýrů a moučníků. Jídelníček bývá často ovlivněn kuchyní země, kde právě loď kotví.
24.00 Když dostanete chuť či hlad v noci, není nic snazšího, než navštívit některý z občerstvovacích koutků, které jsou rozmístěny po celé lodi.
Několikrát za plavbu je v restauraci připravováno tématické noční bufé. Jedná se nejenom o kulinářský, ale též o estetický zážitek.
Příklad stravování na lodích lodní společnosti Costa
Předkrmy:
- Salát z mořských plodů s bramborem a celerem
- Chobotnice, krevety, sépie, omáčka
- Pršut, kiwi
- Těstoviny plněné sýrem a tomatovou omáčkou
Polévky:
- Polévka s čočkou a celerem
- Chřestový krém
- Studená polévka s pórkem, bramborem a pažitkou
Těstoviny:
- Plněné rolky
- Těstoviny s masem a uzeným sýrem Provola
Hlavní jídla:
- Rybí filet s čerstvou tomatovou omáčkou, podávaný s bramborami vařenými v páře
- Pečený hovězí plátek s bylinou krustou, smetanové brambory
- Zvěřinové ragů s rajčaty a parmazánem
- Zeleninová mísa se sýrovými omáčkami
Z grilu:
- Grilované jehněčí kotlety, mentolová omáčka
Zeleninová příloha:
- Fazolky v paprikové omáčce, květák
Saláty:
- Ledový salát, rukola a rajčata
- Okurka, saláty, rajčata a mrkev
- Široký výběr dresingů
Sýry:
- Nabídka rozmanitých sýrů z celého světa
Deserty:
- Vanilkové suflé
- Lískooříškový krém
- Čokoládový dort
- Limetková pěna bez cukru
V nabídce je též menu pro vegetariány, děti, různé druhy diet. Nutné objednat alespoň 4 neděle před odplutím.